Tietoa asbestista


Asbesti on yleisnimitys eräille luonnossa esiintyville kuitumaisille amfiboli- ja serpentiinimineraaleille, joita on käytetty monissa eri rakennusmateriaaleissa. Asbestin käyttö on perustunut sen hyviin ominaisuuksiin kuten mekaaniseen lujuuteen, palamattomuuteen, lämmöneristävyyteen ja kemikaalikestävyyteen. Suomessa tuotettiin antofylliittiasbestia vuosina 1918-1975. Asbestin ja asbestipitoisten tuotteiden valmistus, maahantuonti, myynti ja käyttöönotto on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 1994 alkaen, mutta suuri osa käytetystä asbestimateriaalista on edelleen paikallaan rakennuksissa.


Asbestipitoisia tuotteita ovat muunmuassa:


- laastit, tasoitteet
- muovimatot, vinyylilaatat, liimat
- asbestisementtiset rakennuslevyt
- huopakatteet
- kitit, julkisivumaalit
- vesi- ja viemäriputket, ilmanvaihtokanavat
- putkieristeet, -tiivisteet, asbestipahvit
- jarru- ja kytkinmateriaalit
- asbestitekstiilit (langat, punokset, kankaat)
- asbestiruiskutukset, paloeristeet


Asbestin terveysvaikutukset:

Kaikki asbestit voivat aiheuttaa asbestisairauksia. Asbestikuidut kulkeutuvat hengitysilman mukana keuhkoihin ja voivat aiheuttaa mm.
keuhkosyöpää, keuhkopussin syöpää eli mesotelioomaa, asbestoosia ja muita keuhkopussin sairauksia. Mesotelioomaa voi joskus esiintyä myös vatsakalvolla tai sydänpussissa. Syöpää aiheuttavalle altistumiselle ei ole turvallista alarajaa ja riski suurenee altistumisen lisääntyessä. Vähäinenkin asbestialtistuminen lisää mahdollisuutta sairastua mesoteliooman. Tupakointi moninkertaistaa asbestin aiheuttaman keuhkosyövän riskin. Asbestisairaudet ilmenevät vasta pitkän ajan kuluttua altistumisesta.